Cartof





Specii de cartofi sălbatici pot fi găsite în toată America, din Canada până în sudul Chile.[3] Inițial, se credea că cartoful a fost domesticit de nativii americani în mod independent în mai multe locații,[4] dar studiile genetice ulte...
Specii de cartofi sălbatici pot fi găsite în toată America, din Canada până în sudul Chile.[3] Inițial, se credea că cartoful a fost domesticit de nativii americani în mod independent în mai multe locații,[4] dar studiile genetice ulterioare au urmărit o singură origine, în zona actuală a sudului Peru și a extremului nord-vest al Boliviei. Cartofii au fost domesticiți acolo cu aproximativ 7.000–10.000 de ani în urmă, dintr-o specie din complexul Solanum brevicaule.[5][6][7] În regiunea Anzilor din America de Sud, unde specia este indigenă, sunt cultivate unele rude apropiate ale cartofului.
Cartofii au fost introduși în Europa din America în a doua jumătate a secolului al XVI-lea de către spanioli. Astăzi, acestea sunt un aliment de bază în multe părți ale lumii și o parte integrantă a unei mari aprovizionări cu alimente din lume. Începând cu 2014, cartofii au fost a patra cea mai mare cultură alimentară din lume, după porumb (porumb), grâu și orez.[8] După milenii de reproducere selectivă, acum există peste 5.000 de tipuri diferite de cartofi.[6] Peste 99% din cartofii cultivați în prezent la nivel mondial provin din soiuri care își au originea în zonele joase din centrul-sudul Chile.[9] Importanța cartofului ca sursă de hrană și ingredient culinar variază în funcție de regiune și este încă în schimbare. Rămâne o cultură esențială în Europa, în special în Europa de Nord și de Est, unde producția pe cap de locuitor este încă cea mai mare din lume, în timp ce cea mai rapidă expansiune a producției din ultimele decenii a avut loc în sudul și estul Asiei, cu China și India. lider mondial în producția totală din 2018.
La fel ca și roșia, cartoful este o nuanțe de noapte din genul Solanum, iar părțile vegetative și fructifere ale cartofului conțin toxina solanină care este periculoasă pentru consumul uman. Tuburile normale de cartofi care au fost cultivate și depozitate în mod corespunzător produc glicoalcaloizi în cantități suficient de mici pentru a fi neglijabile pentru sănătatea umană, dar, dacă secțiunile verzi ale plantei (și anume muguri și coajă) sunt expuse la lumină, tuberculul poate acumula o concentrație suficient de mare. de glicoalcaloizi pentru a afecta sănătatea umană.[10]
Wild potato species can be found throughout the Americas, from Canada to southern Chile.[3] The potato was originally believed to have been domesticated by Native Americans independently in multiple locations,[4] but later genetic studies traced a single origin, in the area of present-day southern Peru and extreme northwestern Bolivia. Potatoes were domesticated there approximately 7,000–10,000 years ago, from a species in the Solanum brevicaule complex.[5][6][7] In the Andes region of South America, where the species is indigenous, some close relatives of the potato are cultivated.
Potatoes were introduced to Europe from the Americas in the second half of the 16th century by the Spanish. Today they are a staple food in many parts of the world and an integral part of much of the world's food supply. As of 2014, potatoes were the world's fourth-largest food crop after maize (corn), wheat, and rice.[8] Following millennia of selective breeding, there are now over 5,000 different types of potatoes.[6] Over 99% of potatoes presently cultivated worldwide descended from varieties that originated in the lowlands of south-central Chile.[9] The importance of the potato as a food source and culinary ingredient varies by region and is still changing. It remains an essential crop in Europe, especially Northern and Eastern Europe, where per capita production is still the highest in the world, while the most rapid expansion in production over the past few decades has occurred in southern and eastern Asia, with China and India leading the world in overall production as of 2018.
Like the tomato, the potato is a nightshade in the genus Solanum, and the vegetative and fruiting parts of the potato contain the toxin solanine which is dangerous for human consumption. Normal potato tubers that have been grown and stored properly produce glycoalkaloids in amounts small enough to be negligible to human health, but, if green sections of the plant (namely sprouts and skins) are exposed to light, the tuber can accumulate a high enough concentration of glycoalkaloids to affect human health.[10]
Dacă ați decis achiziționarea echipamentului la un preț mic, trebuie să fiți sigur că persoana cu care comunicați este un vânzător real. Aflați toate informațiile disponibile cu privire la proprietarul echipamentului. O metodă de înșelăciune este aceea de a se prezenta ca o societate existentă în mod real. În caz de îndoială, vă rugăm să luați legătura cu noi prin formularul de feedback, pentru alte controale.
Înainte de a decide o achiziție, examinați cu atenție diferite oferte de vânzare pentru a cunoaște costul mediu al modelului ales. Dacă prețul din oferta care vă place este mult mai mic față de alte oferte asemănătoare, gândiți-vă bine. O diferență de preț importantă poate indica defecte ascunse sau o tentativă a vânzătorului de a comite o înșelăciune.
Nu cumpărați produse care au prețuri mult diferite față de prețul mediu al altor produse asemănătoare
Nu dați acordul la plata unor cauțiuni suspecte sau plăți anticipate ale mărfurilor. În caz de îndoieli, clarificați amănuntele, solicitați mai multe fotografii și documente privind mașina, verificați autenticitatea documentelor, puneți întrebări.
Cel mai răspândit tip de înșelăciune. Vânzătorii necinstiți pot cere o anumită sumă din avans, pentru ”rezervarea” dreptului de achiziționare a mijlocului. În acest mod ei strâng o mare sumă de bani, după care dispar, fără a putea fi contactați.
- Transferul plății anticipate pe card
- Nu efectuați plata anticipată fără semnarea documentelor care să ateste procesul de transfer de bani, dacă în timpul tratativei vânzătorul are îndoieli.
- Transfer în contul ”curatorului”
- O astfel de solicitare trebuie să vă alarmeze, foarte probabil comunicați cu o persoană care urmărește să vă înșele.
- Transferul în contul societății cu un nume asemănător
- Atenție, persoanele rău intenționate se pot ascunde în spatele unor societăți renumite, aducând mici modificări numelui societății. Nu efectuați transfer de bani dacă numele societății este dubios.
- Înlocuirea propriilor date în factura societății reale
- Înainte de efectua transferul de bani, vă rugăm să verificați corectitudinea datelor bancare și dacă acestea aparțin societății indicate.
Contactează vânzătorul
